ZMLK De Meidoornschool

Nieuwsbrief november 2018

 

Studiedag

Maandag 29 oktober waren de leerlingen vrij in verband met een studiedag van het team. Terugkijkend op deze dag mogen we concluderen dat het een zinvolle en productieve dag is geweest. In de ochtend hebben we ons als team verdiept in de vraagstelling ‘wat is leren’? Op diverse manieren zijn we hier met elkaar over in gesprek geweest om uiteindelijk een visie op leren te kunnen gaan opstellen.

De middag stond in het teken van de Vreedzame en Feedbackrijke School.

In een Feedbackrijke school en in een Feedbackrijke klas vindt op allerlei niveaus feedback plaats, bijvoorbeeld van directeur naar teamleden, of van leerkracht naar leerling. Maar hoe geef en ontvang je feedback nu op de juiste manier? Kennen we de zeven feedbackstappen en passen we die goed toe? Kortom, de middag stond in het teken van oefenen!

De Vreedzame School

Een korte terugblik op Blok 1

In Blok 1 ‘We horen bij elkaar’ hebben de kinderen geleerd: 

  • om te praten over de sfeer in de groep
  • om elkaar opstekers te  geven, iets positief te  zeggen over iemand en wat dat met iemand doet
  • om een takenlijst voor in de klas te maken en de  taken eerlijk te verdelen en dat iedereen een eigen  mening mag hebben
  • om met de klas een afsprakenposter te maken waarop staat hoe je met  elkaar omgaat en dat er ook  regels zijn die de leerkracht aangeeft om samen te werken

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor vreedzame school we lossen conflicten zelf op

Blok 2 ‘We lossen conflicten zelf op’:

We zijn begonnen met de lessen uit Blok 2 (We lossen conflicten zelf op). Het doel van de lessen in dit blok is kinderen te leren om op een positieve manier met conflicten om te gaan. De lessen zijn onder andere gericht op het verschil tussen conflict en ruzie. Een conflict is een verschil van mening: je wilt bijvoorbeeld allebei iets anders doen of hebben. Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen. Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie. We leren kinderen dat je op drie manieren kunt reageren op een conflict.

Of je loopt weg, je zegt niet wat je ervan vindt. Of je reageert agressief, je bent boos en wordt driftig. Of je staat stevig, je komt op voor jezelf en houdt ook rekening met de ander: je zoekt naar een win-win-oplossing.  In het SO leren de kinderen zelf hun conflicten op te lossen met behulp van de LOS HET OP-KAART en met behulp van het stappenplan PRAAT HET UIT. In het VSO gaan de lessen over kritisch naar jezelf kijken, hoe je met je eigen mening en met kritiek omgaat. En wordt ook gekeken naar conflicten in de wereld en de rol van de Verenigde Naties.

Tip voor thuis 

Hoort u van uw kind over ‘opstekers’ en ‘afbrekers’? Vraag er naar en praat er over. Laat uw kind weten wanneer hij of zij een ‘afbreker’ aan iemand geeft? Vraag hoe dat voor die ander is. Stimuleer om ‘opstekers’ te geven. Doet u dat zelf ook naar uw kind en noem daarbij dan de term ‘opsteker’. 

Personeel

Meester Bart R. heeft op advies van zijn behandelaar zijn lesgevende taken neer moeten leggen. We hopen dat meester Bart hierdoor beter aan zijn herstel kan werken zodat hij op termijn weer volledig inzetbaar kan zijn voor de groep. VSO 3 wordt ten tijde van Bart zijn afwezigheid vervangen door juf Marjan op maandag, de overige dagen zal juf Gerda voor haar rekening nemen. Juf Klazien neemt de taken van juf Gerda over in VSO Brugklas. Juf Klazien wordt op maandag vervangen door juf Finy of juf Paula, op dinsdag door meester Bart de W. en op woensdag door meester Ronnie Grave. Meester Ronnie is nieuw en komt zo nu en dan invallen. Nogmaals welkom Ronnie!

De vervanging is met wat puzzelwerk gelukkig weer opgelost met dank aan de collega’s die extra zijn ingezet!

Voetbalwedstrijd

Vrijdagmiddag 19 oktober werd er wederom een spannende voetbalwedstrijd gespeeld tussen leerlingen en teamleden van het VSO. Het werd een sportieve en vooral spannende wedstrijd die gewonnen werd door…….?  Niet verder vertellen….de leerlingen!!!

Sint Maarten

Vrijdag 9 november lopen de leerlingen van het SO Sint Maarten. Aan het eind van de middag gaan ze bij de deuren langs binnen de school. De collega’s hebben de voorbereidingen al getroffen. Er wordt hard gewerkt aan prachtige lampionnen.

Bijbel vertelrooster

05 november: Ruth

12 november: Jona

19 november: Esther

26 november: Daniël in de leeuwenkuil

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor vreedzame school we lossen conflicten zelf op

 

 

 

 

 

 

Recent nieuws

27
jun

Nieuwsbrief juli en augustus 2019

De nieuwsbrief van juli en augustus 2019 staat online.

Lees meer »

23
mei

Nieuwsbrief juni 2019

De nieuwsbrief juni 2019 staat online.

Lees meer »

» Meer nieuws