ZMLK De Meidoornschool

Leren Op Locatie

Leerlingen binnen de leerroutes dagbesteding en arbeid leren het meest door te doen. Naast de leerprocessen in school is het belangrijk dat leerlingen deze ervaringen in de dagelijkse werkomgeving buiten de school op doen. Dit noemen we “Leren Op Locatie”. De betreffende locatie noemen we een leer- werkplaats.

In een leer- werkplaats gaat het er niet alleen om dat de leerlingen kennis en vaardigheden op zich leren, maar ook om de toepassingen hiervan in een betekenisvolle context.

 

Arbeidsattitude, inzet en motivatie van de leerlingen worden hier zichtbaar. Deze vorm van leren bereidt de leerlingen beter voor op hun toekomstige rol als werknemer. Het woord leer- werkplaats impliceert dan ook dat er gewerkt wordt om ervan te leren.

 

De leer- werkplaats moet een professionele omgeving zijn, waar de leerling werk uitvoert, dat deel uit maakt van een dienstverlening of productieproces. In sommige gevallen kan dit binnen de school gerealiseerd worden (keuken), maar meestal worden deze leer-/werksituaties extern gevonden. De keuze van leerwerkplaatsen buiten de school wordt ook bepaald door het regionale aanbod.

 

Een leerwerkplaats binnen de school heeft het voordeel dat het voor de leerling een veilige en vertrouwde omgeving is. Een praktisch voordeel is, dat de leerlingen niet hoeven te reizen naar een externe leerwerkplaats.

 

De leerwerkplaats op een locatie buiten de school biedt een meerwaarde boven hetgeen binnen schools geboden kan worden op de volgende punten:

-  samenwerken met andere werknemers van andere leeftijden

-  leren opdrachten aan te nemen van andere ‘werkmeesters’

-  meerdere verschillende arbeidssituaties in korte tijd aan kunnen bieden

-  een realistische werkomgeving; niet ‘op school’

-  de leerlingen leren overblijven: ‘schaften’

-  de leerlingen leren sociale vaardigheden tijdens de arbeidsmatige

    werkzaamheden

-  de leerlingen leren gedurende langere tijd aan één opdracht te werken

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de Meidoornschool krijgen leerlingen in de groepen VSO 1 tot en met VSO 3 “Leren Op Locatie” stages aangeboden. Deze stages vinden wekelijks plaats op verschillende locaties. De leerlingen kunnen ervaringen opdoen in diverse werkzaamheden. De uitvoering gebeurt altijd onder begeleiding van een medewerker vanuit school; dit onder supervisie van de stagecoördinatoren.  Leren Op Locatie plekken zijn:

 

- Manege

 

- Sportparken

 

- Recreatiepark

 

- Supermarkten

 

- Zorginstellingen

 

- Welzijnsorganisatie Welstad

 

- Staatsbossen Anloo

 

 

Recent nieuws

19
apr

Nieuwsbrief mei 2021

De nieuwsbrief van mei 2021 staat online.

Lees meer »

29
maa

Nieuwsbrief april 2021

De nieuwsbrief april 2021 staat online.

Lees meer »

» Meer nieuws