ZMLK De Meidoornschool

Nieuwsbrief oktober 2020

Herfstvakantie

De herfstvakantie is van maandag 12 oktober  tot en met vrijdag 16 oktober 2020. Maandag 19 oktober 2020 zijn de leerlingen weer van harte welkom. We wensen u allen een fijne vakantie toe.

Kinderboekenweek

Van 30 september 2020 tot en met 9 oktober 2020 is de landelijke Kinderboekenweek. Het thema ‘En nu?’ richt zich op de geschiedenis. Een prachtig thema waarover veel geleerd kan worden. De leerlingen ontdekken werelden van vroeger in de boeken van nu. Daarnaast gaan zij op ontdekking om zelf te ervaren hoe verschillend de wereld van vroeger, in vergelijking met de wereld van nu, eruit ziet. Hoe? Nog even geduld totdat de leerlingen met verhalen thuiskomen of dat u de PARRO leest.

De Vreedzame School Blok 2 ‘We lossen ruzies zelf op’.

In de week na de herfstvakantie zal Blok 2 van de Vreedzame School van start gaan.

Het doel van de lessen in dit blok is kinderen te leren om op een positieve manier met conflicten om te gaan. De lessen zijn onder andere gericht op het verschil tussen conflict en ruzie. Een conflict is een verschil van mening: Je wilt bijvoorbeeld allebei iets anders doen of hebben. Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen. Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie. We leren kinderen dat je op drie manieren kunt reageren op een conflict.

Of je loopt weg, je zegt niet wat je ervan vindt. Of je reageert agressief, je bent boos en wordt driftig. Of je staat stevig, je komt op voor jezelf en houdt ook rekening met de ander, je zoekt naar een win-win-oplossing.  In het SO leren de kinderen zelf hun conflicten op te lossen met behulp van de ‘LOS HET OP-KAART’ en met behulp van het stappenplan ‘PRAAT HET UIT’. In het VSO gaan de lessen over kritisch naar jezelf kijken, hoe je met je eigen mening en met kritiek omgaat. En wordt er ook gekeken naar conflicten in de wereld en de rol van de Verenigde Naties.

Tip voor thuis

Hoort u van uw kind over ‘opstekers’ en ‘afbrekers’? Vraag er naar en praat er over. Laat uw kind aan u weten wanneer hij of zij een ‘afbreker’ aan iemand geeft? Vraag hoe dat voor die ander is.

Stimuleer om ‘opstekers’ te geven. Doet u dat zelf ook naar uw kind en noem daarbij dan de term ‘opsteker’. 

CORONA en school

In de afgelopen weken hebben we gemerkt dat er meer teamleden en leerlingen noodgedwongen thuis moesten blijven. Dit vanwege eigen gezondheidsklachten of van die van hun gezinsleden en/of huisgenoten. Voor het onderwijsprogramma betekende dit dat er in het VSO een aantal interne stages en leren op locatie stages niet door konden gaan. Gelukkig hebben we (nog) geen groepen leerlingen moeten afbellen in verband met een personeelstekort. We zijn er voor de komende periode echter niet gerust op. De periode van verkoudheid en griep moet immers nog komen.  Daarnaast vernemen we vanuit de media steeds meer verontruste berichten, een tweede CORONA golf is bezig aan een opmars. Een vervelende constatering welke al werd voorspeld door het RIVM. Indien we als school geen passende vervanging of interne oplossing kunnen treffen, zien we ons genoodzaakt een groep, of in het ergste geval meerdere groepen, te moeten afbellen. We hopen op uw begrip.

‘Lief en Leed’ en Personeelszaken

Er is fantastisch nieuws rondom Sander, onze kanjer uit VSO P2. Hij is na de zomervakantie weer enkele dagdelen in school aanwezig. Voor hem, zijn klasgenoten en zijn juffen is dat een feestje! Sander is nog steeds in behandeling tegen zijn leukemie. Het traject van behandelen is nog steeds aan de orde. We wensen Sander, zijn ouders  en broer sterkte met alles en we tellen met jullie af naar februari 2021!

Juf Iris is even uit de roulatie vanwege omstandigheden. We hopen dat ze snel de draad weer op kan pakken. 

Nieuwjaarsreceptie

Helaas kon bij aanvang van dit schooljaar de nieuwjaarsreceptie niet doorgaan. Toch wisten de leerkrachten een manier te vinden om u als ouders/verzorgers te ontmoeten. Via Google Meet konden leerkrachten u informeren aangaande het onderwijsprogramma van uw zoon/dochter. Dit keer dus zonder Nieuwjaars rolletjes en een glaasje bubbles.

We hopen er dit jaar, net als alle leerlingen, een goed schooljaar van te maken!

School Fruit!!

We zijn weer gestart met het EU-Schoolfruit project. EU-Schoolfruit stimuleert kinderen samen in de klas fruit en groente te eten. Deelnemende scholen ontvangen 20 weken lang iedere week 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. En dat helemaal gratis dankzij financiering van de Europese Unie. Op woensdag, donderdag en vrijdag eten alle  kinderen fruit of groente. Het is lekker, leerzaam en gezond. Kinderen ontdekken nieuwe smaken, leren meer over waar ons eten vandaan komt en krijgen vezels, vitamines en mineralen binnen. Natuurlijk blijft de ochtendpauze verder zoals uw kind gewend is. We genieten even rustig samen van een hapje en wat drinken. Wat een kind eet, is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de ouders of verzorgers. Wij zien het ook als onze taak om bij te dragen aan een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld met schoolfruit. Uit onderzoek blijkt dat kinderen op scholen met vaste groente- en fruitdagen meer dan 2 x zoveel groente en fruit op school eten vergeleken met scholen zonder afspraken. We hopen weer heerlijk te genieten van al het gezonde lekkers!

Vanuit het ‘LOT’

Het Luizen OpsporingsTeam zoekt nog versterking. Op dit moment tellen ze 5 ouders, daar moeten nog wel 2 à 3 personen bij.

LOT komt elke vrijdag na een vakantie in de klas om alle leerlingen te controleren op hoofdluis. 

Lijkt dit jou iets? Geef dit aan bij juf Trea of Miranda (moeder van Noa).

Even Voorstellen: De Actiecommissie


De Actiecommissie bestaat uit drie personeelsleden en twee ouderleden.

Meester Juroen is assistent in VSO 1 en geeft zwemonderwijs;

juf Hillie is assistent in SO Rood en VSO 5;

juf Leonie is leerkracht in VSO 4;

Miranda is de moeder van Noa uit VSO P3;

Rilana is de moeder van Joran uit VSO 2. 

Als Actiecommissie zetten wij acties uit om daarmee geld op te halen voor de school. Het doel van dit schooljaar is om veel geld op te halen om de schoolpleinen uitdagender te maken.

Dit schooljaar beginnen we met de “Droge Worstenactie! Bestellen maar”!

Groetjes,

de AC

Bijbelvertelrooster

Maandag 05 oktober: Jakob en Ezau

Maandag 12 oktober: Herfstvakantie

Maandag 19 oktober: Daniel in de leeuwenkuil

Maandag 26 oktober: Jozef

 

 

 

Recent nieuws

9
jul

Aller-, aller laatste nieuwsbrief schooljaar 2020-2021

De allerlaatse nieuwsbrief van het schooljaar 2020-2021 staat online.

Lees meer »

9
jul

Nieuwsbrief juli augustus 2021

De nieuwsbrief van juli/augustus 2021 staat online.

Lees meer »

» Meer nieuws