ZMLK De Meidoornschool

Nieuwsbrief oktober 2021

Kinderboekenweek

Van woensdag 6 oktober 2021 tot en met zondag 17 oktober 2021 is de landelijke Kinderboekenweek. Van 6 tot 15 oktober 2021 besteden we hier aandacht aan in school.

Worden wat je wil’ is het thema dit jaar. Bette Westera schrijft het geschenk en illustrator Mark Janssen maakt het prentenboek van de Kinderboekenweek.

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, of je goed bent in rekenen of juist in tekenen, of je vier jaar bent of al tien, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 (en natuurlijk ook daarvoor en daarna) kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later! En voor sommige beroepen hoef je niet eens te wachten tot je volwassen bent, kijk maar naar detectives Spekkie en Sproet en brandweerolifantje Spuit Elf!

Nog even geduld totdat de leerlingen met verhalen thuiskomen of dat u dit in de PARRO leest.

Herfstvakantie

De herfstvakantie is van maandag 18 oktober 2021  tot en met vrijdag 22 oktober 2021. Maandag 25 oktober 2021 zijn alle leerlingen weer van harte welkom in school. We wensen u allen een hele fijne herfstvakantie toe.

De Vreedzame School Blok 2 ‘We lossen ruzies zelf op’.

In de week na de herfstvakantie zal Blok 2 van de Vreedzame School van start gaan. Het doel van de lessen in dit blok is kinderen te leren om op een positieve manier met conflicten om te gaan. De lessen zijn onder andere gericht op het verschil tussen conflict en ruzie. Een conflict is een verschil van mening: Je wilt bijvoorbeeld allebei iets anders doen of hebben. Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen. Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie. We leren kinderen dat je op drie manieren kunt reageren op een conflict.

Of je loopt weg, je zegt niet wat je ervan vindt. Of je reageert agressief, je bent boos en wordt driftig. Of je staat stevig, je komt op voor jezelf en houdt ook rekening met de ander, je zoekt naar een win-win-oplossing.  In het SO leren de kinderen zelf hun conflicten op te lossen met behulp van de ‘LOS HET OP-KAART’ en met behulp van het stappenplan ‘PRAAT HET UIT’. In het VSO gaan de lessen over kritisch naar jezelf kijken, hoe je met je eigen mening en met kritiek omgaat. En wordt er ook gekeken naar conflicten in de wereld en de rol van de Verenigde Naties.

 Tip voor thuis

Hoort u van uw kind over ‘opstekers’ en ‘afbrekers’? Vraag er naar en praat er over. Laat uw kind aan u weten wanneer hij of zij een ‘afbreker’ aan iemand geeft? Vraag hoe dat voor die ander is.

Stimuleer om ‘opstekers’ te geven. Doet u dat zelf ook naar uw kind en noem daarbij dan de term ‘opsteker’. 

Nieuwjaarsreceptie

Helaas kon de nieuwjaarsreceptie in september niet doorgaan vanwege de toen geldende Coronamaatregelen. Er gold een maximale groepsgrootte van 75 personen per ruimte. Nu deze maatregel is komen te vervallen nodigen we u van harte uit voor de verplaatste nieuwjaarsreceptie op dinsdag 26 oktober aanvang 19.00 uur. We hopen op uw komst!

Schoolplein SO en VSO

Een grote wens van team én leerlingen kan in vervulling gaan! Na het indienen van onze schoolpleinwensen voor het SO en VSO én het daar bijbehorende kostenplaatje, kregen we onlangs groen licht van onze bestuurder om onze plannen daadwerkelijk te kunnen gaan uitvoeren. Zodra we de definitieve voorstellen aan een opdrachtgever overdragen zullen we hierop terugkomen. Wordt vervolgd!

School Fruit!!

We weer gestart met het (gratis) EU-Schoolfruit project. Op woensdag, donderdag en vrijdag eten alle  kinderen fruit of groente. Het fruit dat de leerlingen nu ontvangen wordt betaald vanuit school. We gebruiken hiervoor de subsidie die we hebben ontvangen vanuit de Gezonde School. Het gratis fruit ontvangen we in de periode van november 2021 tot en met april 2022.

Fruit is lekker, leerzaam en gezond. Kinderen ontdekken nieuwe smaken, leren meer over waar ons eten vandaan komt en krijgen vezels, vitamines en mineralen binnen. Natuurlijk blijft de ochtendpauze verder zoals uw kind gewend is. We genieten even rustig samen van een hapje en wat drinken. Wat een kind eet, is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de ouders of verzorgers. Wij zien het ook als onze taak om bij te dragen aan een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld met schoolfruit. Uit onderzoek blijkt dat kinderen op scholen met vaste groente- en fruitdagen meer dan 2 x zoveel groente en fruit op school eten vergeleken met scholen zonder afspraken. We hopen weer heerlijk te genieten van al het gezonde lekkers!     

Groepslogopedie

 

Op dit moment krijgen de groepen VSO P2 en VSO P3 groepslogopedie. Tijdens de lessen wordt er gewerkt aan het stimuleren van de spraak-taalontwikkeling en het verbeteren van de communicatieve vaardigheden. 

Vanaf eind januari/begin februari ’21 krijgen de groepen SO Geel en SO Oranje groepslogopedie aangeboden. De groepslogopedie duurt 30 minuten per groep en zal ter ondersteuning zijn van het taal- en leesonderwijs. Daarnaast krijgen de VSO-leerlingen met een meertalige achtergrond vanaf dezelfde periode groepslogopedie. De NT2-lessen zijn gericht op het verbeteren van de Nederlandse taalontwikkeling en de communicatieve zelfredzaamheid. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de groepslogopedie? Neem dan contact op met de logopediste Ninon Hovinga. Bereikbaar via telefoonnummer 0599-652022.

                                                                

Kraanwaterdag

Op woensdag 22 september was het Nationale Kraanwaterdag. De Nederlandse drinkwaterbedrijven organiseerden gezamenlijk voor het onderwijs de Nationale Kraanwaterdag. Op deze dag werd aandacht besteed aan kraanwater als gezonde en sportieve dorstlesser. Aan de hand van korte aantrekkelijke lessen ontdekten de  leerlingen waarom kraanwater zo gezond is als je sport en beweegt. Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen en jongeren hiervan bewust te maken en ze te vertellen waarom kraanwater drinken een gezonde en duurzame keuze is, organiseerden de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven (Brabant Water, Dunea, Evides, Oasen, PWN, Vitens, Waterbedrijf Groningen, Waternet, WMD en WML) deze gezamenlijke Nationale Kraanwaterdag.

Baby Nieuws

Donderdag 23 september kon meester Juroen aan de beschuit met rose muisjes.

Zaterdag 25  september kon meester Wouter hetzelfde doen. Juroen mag zich de trotse vader noemen van zijn eerste dochter Isa. Meester Wouter zijn tweede dochter heeft de naam Elise gekregen.

Beide collega’s willen we ook langs deze weg van harte feliciteren met het vaderschap.

Meester Juroen heeft twee weken kraamverlof, meester Wouter gaat er zes weken van genieten.

We wensen beide vaders een hele fijne tijd met moeder en baby!

Week tegen het Pesten

De landelijke week tegen Pesten start maandag 27 september. In deze week staat het aanpakken van pesten en het werken aan een sociaal veilige school centraal. Na het afgelopen turbulente jaar, wat een grote impact had op de groepsdynamiek, is dit extra belangrijk. Initiatiefnemer Stichting School & Veiligheid organiseert de Week Tegen Pesten ieder jaar in september voor scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Voor scholen is op www.weektegenpesten.nl een gevarieerd aanbod beschikbaar van gratis (les)materialen, een openingsfilmpje en verschillende activiteiten die aansluiten bij het thema van dit jaar: Buitensluiten? Uitgesloten! Met een speciaal openingsfilmpje op www.weektegenpesten.nl. zal de week tegen het pesten starten. Door met de klas het filmpje te kijken en met elkaar in gesprek te gaan, maak je een gezamenlijke start van de week rondom het motto Buitensluiten? Uitgesloten! We vinden het belangrijk om aandacht te besteden aan het voorkomen van pesten. Nu leerlingen elkaar dit schooljaar weer fysiek treffen, is het van belang om meteen een veilige klas te creëren. In deze eerste weken bouw je immers met elkaar het fundament voor een fijne groepssfeer. De Week Tegen Pesten helpt daarbij. Bij een groep willen horen is één van de basisbehoeften van de mens. Samen zorg je voor een groepsklimaat waar iedereen erbij hoort, een plek heeft en zich welkom voelt. Buitensluiten hoort daar niet bij!

Bijbelvertelrooster

Maandag 04 oktober: De toren van Babel

Maandag 11 oktober: De dromen van Jozef

Maandag 25 oktober: Jozef komt in de gevangenis

 

 

Recent nieuws

27
sep

Nieuwsbrief oktober 2021

De nieuwsbrief van oktober 2021 staat online.

Lees meer »

30
aug

Nieuwsbrief september 2021

De nieuwsbrief van september 2021 staat online.

Lees meer »

» Meer nieuws