VSO Brugklas 2021-2022

In VSO Brugklas zitten 10 leerlingen van 11 en 12 jaar oud. Er zijn 2 leerkrachten, 3 assistenten en een stagiaire.

Maandag:           juf Gerda en juf Ellen en stagiaire Lyanne

Dinsdag:              juf Gerda en juf Ellen en stagiaire Lyanne

Woensdag:         juf Gerda en juf Finy

Donderdag:        meester Jasper en juf Finy

Vrijdag:               meester Jasper en juf Ilonka

De Brugklas is een klas tussen het SO en het VSO in. We spelen nog lekker buiten op het grote plein van het SO, maar ondertussen bereiden we de leerlingen ook voor op de praktijk. De leerlingen hebben 1x per week een insta (interne stage). Dat is op dit moment arbeid, huishoudkunde en milieu. Bij arbeid worden er kartonnen doosjes in elkaar gezet en servetten gevouwen. Deze worden diezelfde middag nog naar de croissanterie gebracht. Bij huishoudkunde leren ze het begin van wat je nodig hebt voor het huishouden. Emmer, doekje, allesreiniger. Waar gebruik je het voor en hoe. Bij Milieu gaan de leerlingen naar buiten om daar de rommel in de natuur rondom de school op te ruimen.

We werken in blokken. Het eerste blok is tot aan de herfstvakantie en het tweede blok tot aan de kerstvakantie, enz. De insta vakken veranderen ieder blok. Zo kunnen de leerlingen dit schooljaar kennis maken met de verschillende insta’s.

Voor lezen en rekenen werkt iedereen op zijn of haar eigen niveau; dit doen we groepsdoorbrekend, waardoor sommige leerlingen in een andere klas en/of bij een andere leerkracht werken. Verder werken we aan natuur en techniek, wereldoriëntatie, engels, nieuwsbegrip en verkeer. Op maandagmiddag gaan we naar sporthal “de spont” voor gymnastiek.  En op de middagen is er ook ruimte voor creatieve vakken.

We werken met de methode ‘Vreedzame school’. Hierbij leren we hoe we met elkaar omgaan, we stellen gezamenlijk regels op waar iedereen achter staat. Op die manier houden we het gezellig in de klas. We vinden het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt. In de klas werken we met het beloningssysteem ClassDojo. De leerlingen kunnen punten verdienen door goed gedrag te laten zien. We hebben daar bij verschillende aantallen punten een beloning tegenover staan. Zowel persoonlijke beloningen (bijv. 10 minuten extra buiten spelen) als klassikale beloningen gezamenlijk bij 1000 punten een nieuw spel voor de klas.

Op donderdag is er altijd een snack die voor 1 euro gekocht kan worden. De 1donderdag van elke maand is de snack gratis.  Iedere vrijdag maakt de cateringgroep een paar pannen verse soep. Die soep kan besteld worden voor 50 cent. Deze catering is ook een interne stage van het VSO.